Consells per a l'eficiència energètica
Vols ser eficient a casa teva? Segueix els nostres consells per aconseguir-ho.
Descobreix comTeletreball
Stand By
Aire condicionat
Calefacció
Consum d'aigua
Il·luminació
Electrodomèstics
Cuina
Portàtil millor que ordinador de sobretaula
Si pots, treballa amb portàtil en lloc d'ordinador de taula: són més eficients i, per tant, el seu consum és més baix (pot arribar a necessitar fins a un 50 i 70% menys d'energia que un PC de sobretaula amb la seva corresponent pantalla LCD).
Evita tenir el portàtil sempre carregant
És més eficient que facis servir el portàtil amb bateria, sense que estigui connectat al corrent, i el carreguis quan el nivell de càrrega baixi al 20% per mantenir la bateria entre el 20 i el 80% de càrrega.
Pots configurar-lo perquè t'avisi quan la bateria arribi a un cert nivell.
Si volguessis treballar amb el teu portàtil sempre connectat al corrent, tingues en compte que tindràs més consum.
A més a més, evita que la bateria estigui sempre connectada per no escurçar-ne la vida útil.
Consulta els manuals d'ús del fabricant.
Cuida la bateria del teu smartphone
Les bateries dels smartphones actuals també convé mantenir-les entre nivells del 20 i el 80% de càrrega.
Les càrregues al 100% s'han de fer només de manera puntual (un cop al mes per exemple), així com les descàrregues completes.
Pensa a fer servir aplicacions o funcions pròpies del teu smartphone per avisar-te sobre el nivell de bateria.
No deixis el teu smartphone carregant tota la nit
Evita carregar-lo tota la nit. Si ho fas, fes servir un temporitzador o endoll intel·ligent perquè pari de recarregar-se al cap d’una estona.
Apaga el que no facis servir
Recorda't d'apagar l'ordinador i també el monitor del tot si no el faràs servir durant un període superior a 30 minuts per evitar que continuï consumint perquè està en espera (standby).
Si tenen opcions per apagar- los automàticament després d'un període sense ús, considera de fer-les servir.
Si tens impressora a casa, encén-la només quan et faci falta.
La resta del temps és millor que la mantinguis apagada, perquè consumeixen molta energia només pel fet d'estar enceses.
Tria un monitor LED
Els monitors LED tenen un consum més baix que els LCD, més bon contrast i són una mica més ecològics en la seva fabricació. Potser t'estimes més una pantalla LCD perquè els colors i la brillantor es perceben millor amb els programes que fas servir. En aquest cas, el consum serà una mica més alt.
És recomanable que evitis els monitors convencionals CTR, que consumeixen al voltant de 5 vegades més que els LCD.
El que consumeix el mode en espera
El mode en espera suposa fins a un 10% del consum total de l'habitatge. Evita'l i desendolla del tot els aparells que no estiguis fent servir.
Apaga completament el que no estiguis fent servir
Apagar els dispositius en comptes de deixar-los en mode en espera reduirà el consum energètic en comparació amb si estan sempre encesos.
Compra intel·ligent
Si compres un electrodomèstic nou, tria models eficients i ecològics de classe A. Permeten estalviar més del 45% respecte dels de classe D.
Desconnecta-ho tot alhora
Analitza el consum en espera en el procés de compra de qualsevol dispositiu elèctric. Els fabricants ofereixen aquesta informació al consumidor, així que podem incloure el consum en repòs com a informació que cal tenir en compte en el moment de decisió entre diversos models. Fes servir regletes amb interruptor, de manera que s'apaguen tots els aparells o carregadors o regletes especials amb eliminador de mode en espera. Per exemple, l'ordinador i el monitor poden estar connectats a una mateixa regleta, que pots apagar quan no els estiguis fent servir
Carregadors de bateries
Si el teu dispositiu ja està carregat, desendolla el carregador.
Endolls intel·ligents
Fes servir temporitzadors o endolls intel·ligents, amb els quals pots fer que els dispositius es desconnectin en certs moments o quan no es facin servir, fet que optimitza el consum.
La millor temperatura
Malgrat que la sensació de confort sigui subjectiva, amb una temperatura entre 19-21 ℃ n'hi ha prou. Més concretament, apujar un grau (+1 ℃) suposa gastar entre un 7% i un 11% més d'energia
Abaixa o apaga la calefacció a la nit. Per dormir n'hi ha prou de mantenir-la entre 15 i 17 ℃, t'estalvies fins a un 13% del consum.
Tenir un termòstat és guanyar confort sense gastar energia
Si disposes de diversos termòstats, treu-ne profit: cada habitació pot necessitar una temperatura de calefacció diferent, i és important ajustar-la a l'ús.
Si disposes de sistemes de control programables (termòstat) es poden fixar temperatures dia/nit, abaixar la temperatura quan ja no siguis a casa, i fins i tot controlar el termòstat des del mòbil.
Ventilar unes quantes hores, i fes servir bé les persianes
En ventilar la casa, reduïm el nivell d'humitat interior i millorem l'eficiència de la calefacció. Amb 10 minuts al dia n'hi ha prou. Tria un moment en el qual la calefacció estigui apagada i com més mal migdia millor, per evitar un salt tèrmic més gran.
Durant el dia, apuja les persianes i obre les cortines. El sol proporcionarà llum i calor a casa teva. Al vespre, tanca les cortines i abaixa les persianes per reduir la pèrdua de calor
Una casa triga a escalfar-se, però també triga a refredar-se
Una casa té inèrcia tèrmica: triga temps a escalfar-se, i triga temps a refredar-se.
Aprofita aquesta inèrcia tèrmica: programa la teva calefacció perquè s'encengui abans d'arribar a casa, així s'anirà escalfant a poc a poc, i quan arribis ja estarà a la temperatura que hagis triat.
De la mateixa manera, apaga la calefacció una estona abans d'anar-te'n. Casa teva trigarà encara una estona a refredar-se, i estalviaràs energia.
El manteniment és important: la caldera i els radiadors
Amb un bon manteniment fet periòdicament per professionals, la teva caldera funcionarà millor, gastarà menys i evitaràs avaries.
Fer un manteniment periòdicament als radiadors afavorirà l'intercanvi tèrmic i seran més eficients: escalfaran més.
Purga els radiadors per treure les bombolles d'aire que impedeixen el pas de la calor.
No tapis mai els radiadors ni col·loquis mobles massa a prop.
Aïlla't bé del fred
Revisa avui mateix possibles corrents d'aire. Col·loca catifes que ajudin a aïllar. Tapa les reixetes de les portes i finestres amb mitjans senzills i barats com silicona o rivets.
Aconseguiràs millorar les pèrdues de calor i estalviar en calefacció.
Si et fa falta i no ho has fet ja, pensa en la possibilitat de canviar les finestres per unes de noves més eficients, estanques amb tancaments més hermètics i vidre amb càmera o doble/triple envidrament: guanyaràs en aïllament tèrmic i acústic, i consumiràs menys en calefacció.
Allunya el termòstat del Calor
Instal·la el termòstat o mantingues el comandament a distància (si té termòstat integrat) lluny de fonts de calor i en un lloc on no rebi la llum del sol de manera directa.
Amb una temperatura adequada, consumiràs menys
Una temperatura de 27 ℃ a l'estiu és confortable, el nostre cos no necessita una temperatura més baixa per mantenir el nivell òptim de comoditat. Per cada grau menys de temperatura que tinguis a casa, el consum d'energia en aire condicionat augmenta entre un 4% i un 8%. A més a més, qualsevol diferència superior a 12 ℃ entre les estances climatitzades i l'exterior genera un xoc tèrmic gens saludable.
Aïlla la casa dels rajos de sol i paga menys
Instal·lant tendals, tancant persianes, evitant l'entrada d'aire calent a l'habitatge i aïllant adequadament murs i sostres es poden aconseguir estalvis de fins al 30% en l'aire condicionat.
Un estiu sense passar calor... i estalviant!
Desconnecta l'aire condicionat quan no hi hagi ningú a casa o a l'habitació en la qual està encès: Recorda que amb uns quants minuts n'hi ha prou per obtenir la temperatura que vols. Els últims equips del mercat incorporen sensors de presència els quals, de manera autònoma, encenen o apaguen l'equip.
Uns quants minuts són suficients per renovar l'aire de casa
Ventila la casa quan l'aire del carrer és més fresc que el de l'interior (a les primeres hores del matí i durant la nit), obrint finestres en extrems oposats de l'habitatge per intentar crear corrents d'aire.
Classificació Energètica
La lletra A, i el color verd, són indicatius d'un equip eficient energèticament. El fet d'adquirir un electrodomèstic eficient, amb un indicatiu A, suposa un estalvi d'un 40% en consum energètic.
Habilita el mode nocturn
És recomanable que te'n vagis al llit quan l'habitació estigui aclimatada i que mantinguis apagat l'equip durant la nit. Però si has de mantenir-lo encès, activa el mode nit, de manera que mantindràs el confort i podràs estalviar fins a un 30% del consum energètic.
Estalvia amb un manteniment correcte
És fonamental mantenir els filtres d'aire de la unitat interior nets per evitar problemes i estalviar energia. Neteja'ls, almenys, una vegada a l'any.
Una unitat exterior bruta o amb poca ventilació també provoca un augment del consum energètic, per la qual cosa et recomanem que també netegis la unitat exterior periòdicament.
Millor dutxa que bany
Dutxa't en lloc de banyar-te i obre l'aixeta només quan calgui. Una dutxa de 5 minuts redueix el teu consum mensual en 3500 litres.
No deixis córrer l'aigua
Si deixes córrer l'aigua quan t'afaites, et raspalles les dents o rentes els plats gastaràs fins a 10 litres d'aigua més en cada operació.
Estalvia aigua mentre et dutxes
Si en dutxar-te l'aigua calenta triga a arribar, fer servir una galleda o un gibrell per recollir l'aigua de la dutxa fins que surti calenta. Amb aquesta aigua pots regar les plantes, fregar el terra, etc.
Estalvia aigua al bany
Col·loca una paperera al bany, així serà més fàcil evitar que el vàter es faci servir com si fos un cubell de les escombraries. Estalviaràs aigua i n'evitaràs la contaminació, evitaràs malbaratar, d’aquesta manera, aproximadament 300 litres al mes.
Reutilitza tota l'aigua que puguis
L'aigua que sobra de les gerres o dels gots pots fer-la servir per rentar i bullir verdures. Si la fas servir per bullir, també podràs fer-la servir per regar les plantes (sempre que no portin sal). Si regues així, aprofitaràs l'aigua i aportaràs nutrients a les plantes perquè creixin més sanes i fortes.
Evita l'ús de rentaplats i rentadora a mitja càrrega
Consulta el manual d'instruccions i mira els consums d'aigua i energia de cada programa de la teva rentadora i rentaplats. En els rentaplats, el programa anomenat "ràpid" sol proporcionar estalvis d'aigua molt substancials. Les rentadores a mitja càrrega gasten més o menys la mateixa quantitat d'aigua que a càrrega completa.
Apaga els llums quan siguis fora
No deixis llums encesos en habitacions en les quals no hi hagi ningú. Estàs malbaratant energia
Aprofita la llum del sol
Sempre que puguis, aprofita la llum natural. Encén els llums només quan et faci falta i recorda't d'apagar-los quan amb la llum exterior ja n'hi hagi prou.
Busca habitacions lluminoses
Ves buscant el sol, al llarg del dia, fes servir les habitacions més lluminoses que tinguis, els colors clars a les parets i els sostres també t'ajudaran a aprofitar millor la llum natural i reduir l'ús de l'artificial.
Estalvi amb les bombetes LED
Sempre que puguis, fe servir les bombetes LED a les habitacions on més temps necessitis llum artificial. Les làmpades LED consumeixen unes 5 vegades menys que les incandescents tradicionals, i duren fins 8 vegades més.
Mantén nets els elements d'il·luminació
Mantingues netes les làmpades i les tulipes, augmentaràs la lluminositat, sense augmentar la potència.
En zones comunes i exteriors, pensa en la possibilitat d'instal·lar detectors de presència
En zones exteriors, àrees comunes, garatges o magatzems, pensa en l'opció d'instal·lar un sensor de moviment. Amb un cost baix, podràs controlar millor la il·luminació i reduiràs el consum elèctric.
Unes bones olles i cassoles
Una olla de pressió és fins a sis vegades més eficient que una de convencional.
Si fas servir cassoles convencionals, tapa-les sempre que puguis. Estalviaràs fins un 25% d’energia
És recomanable que les olles que fem servir tinguin una base adequada al fogó utilitzat i eixuga-les abans de col·locar-les al foc.
Acostuma't a fer servir un temporitzador que puguis programar i t'avisi quan s'hagi acabat el temps.
Planifica bé abans de cuinar
Planifica el cuinat i aprofita la calor residual per cuinar el plat següent.
Com més quantitat cuinem, millor. Per escalfar el recipient on cuinarem fa falta un consum d'energia que aprofitem molt més si cuinem quantitats de menjar més grans.
Ajusta els recipients a la zona de cocció
Cuina de manera eficient. Fes servir recipients la base dels quals s'ajusti a la zona de cocció i intenta cuinar amb olla de pressió i poca aigua.
Treu tot el partit al forn
No obris el forn mentre cuines per no perdre calor. Cada vegada que obres la porta del forn, es perd un 20% de l'energia interior.
Sempre que puguis, fe servir el microones per reduir el consum
Mira de fer servir més el microones que el forn, sempre que la recepta ho permeti. El microones estalvia entre el 60% i el 70% respecte als forns convencionals.
La neteja també estalvia energia
Mira de mantenir netes les parets del forn.? D'aquesta manera, trigarà menys a assolir la temperatura que vulguis i la despesa d'energia serà més baixa.
A la rentadora, com més càrrega, menys despesa
Fes servir programes a temperatura moderada.
El 90% de l'energia és per escalfar aigua. Una bugada a 30 ℃ en lloc de 60 ℃ gasta la meitat d'energia.
Posa-la al màxim de capacitat, ja que estalvies energia i allargues la vida de la rentadora.
Neteja el filtre regularment, almenys un cop l' any.
Estén la roba si fa bon temps
L'assecadora consumeix una gran quantitat d'energia per cada ús (més del doble que la rentadora). Si pots, sobretot els dies assolellats, estén la roba i, al cap d'unes quantes hores la tindràs seca.
Si has de fer anar l'assecadora, assegura't que centrifugues la roba al màxim abans de treure-la de la rentadora.
Comoditat i eficiència gràcies al rentavaixelles
Rentar els plats a mà amb aigua calenta consumeix un 40% més d'energia que rentar-los amb rentaplats. Intenta fer servir els programes de rentat econòmics (algunes marques els anomenen "eco") i de baixa temperatura. Tal com passa amb la rentadora, la majoria de l'energia se'n va en escalfar l'aigua.
Que no se t'escapi el fred!
Mantingues les portes del frigorífic i congelador obertes el mínim de temps possible i comprova que tanquen correctament. Procura que la paret posterior del frigorífic estigui ben neta i ventilada.
El fred, a la temperatura correcta
Regula la temperatura del frigorífic segons el fabricant.
Per cada grau menys de temperatura, el consum d'energia augmenta i un 5%.
Deixa espai entre els aliments per facilitar-ne la refrigeració.
Cal eliminar del congelador la capa de gel abans que arribi als 3 mil·límetres de gruix.
El menjar i la nostra nevera
No introdueixis mai aliments calents al frigorífic o al congelador. Deixa'ls refredar a fora, estalviaràs energia.
Si descongelem els aliments a l'interior de la nevera aprofitem l'energia que s'ha fer servir per congelar-los.
Controla el teu Consum amb la nostra app
Coneix el teu consum
Mira l'evolució del teu estalvi en tot moment i gestiona els teus productes siguis on siguis.
Canvia de pla
Si vols canviar el teu pla actual, ho pots fer immediatament. Tria el que més s'adapti a tu.
Notifica i consulta avaries
Estaràs informat de l'estat de possibles avaries i manteniments a la teva llar.
Canvia de potència
Si creus que necessites més potència o prefereixes abaixar-la, ho podràs fer en temps real.
Paga amb targeta o Bizum
Accedeix-hi i paga les factures directament des de l'app amb la targeta bancària o per Bizum.
Baixa les factures
Pots baixar les teves factures en PDF o enviar-te-les al correu electrònic. Còmode i ecològic.
Consulta totes les factures
Podràs veure totes les teves factures i tenir-les al dia. Accedeix-hi ràpidament i fàcilment.