Ajudes i bonificacions a Madrid per a la instal·lació de plaques solars
La comunitat autònoma gestiona 87 milions d'euros procedents dels fons Next Generation, i a aquests recursos se sumen bonificacions fiscals.
A Madrid, instal·lar plaques solars en un habitatge costa uns 6000 euros, de mitjana. Amb els incentius que ofereix el govern regional, el preu es pot reduir gairebé a la meitat. Un cop feta la instal·lació, cada immoble unifamiliar pot obtenir un estalvi de fins al 70% en el consum elèctric, la qual cosa suposa, per a una família amb un consum mitjà, uns 550 euros a l'any a la factura del llum, segons la informació de la Comunitat Autònoma.
D'aquesta manera, amb les ajudes vigents (provinents majoritàriament dels fons Next Generation), els ciutadans poden veure com el període d'amortització de les seves plaques solars es redueix entre dos i tres anys.
Ajudes principals:
- Fons Next Generation (el període de vigència d'aquestes ajudes és del 16 de novembre del 2021 al 31 de desembre del 2023).
Bonificacions:
- Impost de Béns Immobles (IBI)
- Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)*
- IRPF (Ajuda Estatal)
Ajudes Fons Next Generation
La Comunitat de Madrid gestiona més de 87 milions d'euros en ajudes que es divideixen en tres categories: autoconsum, emmagatzematge (bateries) i climatització renovable. I, a més, cobreixen diferents tecnologies: fotovoltaica, eòlica, biomassa, geotèrmia, hidrotèrmia o aerotèrmia per a climatització i aigua calenta sanitària als habitatges.
El total d'aquests recursos provenen dels Fons Next Generation. Les ajudes estan dividides en sis programes, cadascun dirigit a un sector o servei específic. El quart i el cinquè programa són els relatius a l'energia fotovoltaica al sector residencial.
La suma dels ajuts variarà en funció del beneficiari i del tipus d'instal·lació. En el cas de la implantació d'autoconsum fotovoltaic, els incentius van dels 300 euros als 600 euros per kilowatt pic (kWp) per al sector residencial, i dels 500 euros als 1000 euros/kWp per a administracions públiques i el tercer sector. La incorporació de sistemes d'emmagatzematge està subvencionada amb aportacions d'entre 140 euros i 490 euros/kWp.
Exemple:
Comunitat de propietaris. Bloc d'habitatges amb consum individual amb fotovoltaica i emmagatzematge.
La dotació destinada a la instal·lació de panells solars al sector residencial (programa 4 i 5) s'ha repartit al 100%, però actualment es segueixen presentant sol·licituds per a aquestes línies d'ajuda, que s'atendran si arriben nous fons.
AIXÍ FUNCIONEN LES AJUDES (MAIG 2022)
- Total fons compromesos: 69.348.000 € (80% de la dotació pressupostària)
- Nombre de sol·licituds rebudes: més de 18.000 sol·licituds (totes les línies d'ajuda)
Ajuda per Repte Demogràfic
A més, l'ajuda dels fons Next Generation, lligades a l'autoconsum i l'emmagatzematge energètic, contemplen la concessió de suports addicionals a les actuacions que es duguin a terme en municipis de menys de 20.000 habitants en sòl no urbà i 5000 en sòl urbà.
Els ajuts addicionals poden anar dels 30 euros als 55 euros/kWp a la instal·lació, i 15 euros kWh (kilowatt per hora) a la bateria (emmagatzematge).
BONIFICACIONS
Impost de Béns Immobles
Les instal·lacions de panells solars, als diferents Ajuntaments de la Comunitat de Madrid, tenen una bonificació de l'Impost de Béns Immobles (IBI). La taxa és de caràcter municipal i el percentatge i el temps de bonificació varia segons l'Ajuntament.
A Madrid, per exemple, la bonificació arriba fins al 50% durant els tres anys següents a la finalització de la instal·lació dels panells. A Getafe, el percentatge és menor (del 30%), però es perllonga durant 10 anys. Per la seva banda, a Alcalá de Henares, el percentatge és del 50% i només dura un exercici.
Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)
Aquest impost indirecte grava qualsevol construcció, instal·lació o obra que exigeixi l'obtenció de la llicència d'obres o urbanística corresponent. El tipus de gravamen està fixat per cada Ajuntament i no pot excedir el 4% del cost d'execució material de l'obra.
Per als immobles amb instal·lacions de panells fotovoltaics hi ha una bonificació, la qual varia en el seu percentatge segons l'Ajuntament. A Madrid, per exemple, és del 95%, mentre que a Leganés arriba al 5% i a Fuenlabrada és del 50%.
Deduccions a l’IRPF (60%)
El govern central ha posat en marxa tres noves deduccions temporals a la quota íntegra de l'IRPF per a les persones que hagin fet obres de millora energètica, entre les quals s'inclou la instal·lació de panells solars.
Les reduccions van del 20% al 60% depenent de la millora que hagi tingut l'immoble.
Tens més preguntes?
Te les resolem en qualsevol dels nostres canals.
Contacta'ns
Pots posar-te en contacte per qualsevol d'aquests dos canals