A Andalusia, el sol brilla com a cap altre lloc d'Espanya (fins i tot d'Europa). En aquesta Comunitat Autònoma la llum solar impacta més de 3000 hores a l'any, de mitjana, davant de les 2500 hores de sol anuals de mitjana que rep el país. Per tant, el seu potencial per a la instal·lació de panells fotovoltaics és únic. Per exemple, una instal·lació d'un metre quadrat de superfície de captació solar donarà una potència mitjana d'uns 150 Wp (watts pic). Si disposem d'una coberta de 10 metres quadrats, podrem posar-hi una instal·lació de 1500 Wp, que ens pot proporcionar 2400 kWh/any d'electricitat, cosa que equival al 60% del consum mitjà d'una llar andalusa.

Una instal·lació per a autoconsum residencial ben dimensionada pot produir suficient estalvi a la factura elèctrica perquè la instal·lació s'amortitzi al cap d'entre sis i vuit mesos. Fins i tot pot ser menor si s'aprofiten les ajudes vigents, que majoritàriament corresponen als fons Next Generation.

Ajudes principals:

  • Fons Next Generation (des del 2 de desembre del 2021 està obert el termini de presentació de sol·licituds i romandrà obert fins al 31 de desembre del 2023 o fins a l'esgotament dels fons).

Bonificacions:

  • Impost de Béns Immobles (IBI)
  • Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)
  • IRPF (Ajuda Estatal)

Ajudes fons Next Generation

El darrer 2 de desembre, l'Agència Andalusa de l'Energia va obrir la convocatòria del Programa d'incentius a l'autoconsum i l'emmagatzematge amb fonts d'energia renovable i a la implantació de sistemes tèrmics renovables a Andalusia, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència Finançat per la Unió Europea, dotat de 97,2 milions d'euros en ajudes.

AJUDES FONS NEXT GENERATION

Aquest pressupost se subdivideix entre sis subprogrames (els detalls es poden consultar a la Resolució de 28 de setembre de 2021, de l'Agència Andalusa de l'Energia), però els corresponents a instal·lacions fotovoltaiques són els següents:

Programa d’incentius 1: Realització d'instal·lacions d'autoconsum, amb fonts d'energia renovable (eòliques o fotovoltaiques), al sector de serveis, amb emmagatzematge o sense.

Programa d’incentius 2: Realització d'instal·lacions d'autoconsum, amb fonts d'energia renovable (eòliques o fotovoltaiques), en altres sectors productius de l'economia, amb emmagatzematge o sense.

Programa d’incentius 4: Realització d'instal·lacions d'autoconsum, amb fonts d'energia renovable (eòliques o fotovoltaiques), al sector residencial, les administracions públiques i el tercer sector (entitats privades sense ànim de lucre), amb emmagatzematge o sense.

Pràcticament, la totalitat de les sol·licituds admeses a tràmit per a aquests tres programes són per a instal·lacions fotovoltaiques (les eòliques amb prou feines suposen un 0,07%).

Així funcionen les ajudes (maig de 2022)

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) amplia en 505 milions d'euros el Programa d'incentius a l'autoconsum, l'emmagatzematge energètic i les instal·lacions tèrmiques amb renovables, inclòs al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). En el cas d'Andalusia, el pressupost per a l'autoconsum fotovoltaic s'ha dotat de 97,2 milions d'euros addicionals en ajudes.

Ajuda per Repte Demogràfic

A més, l'ajuda dels fons Next Generation, lligades a l'autoconsum i l'emmagatzematge energètic, contemplen la concessió de suports addicionals a les actuacions que es duguin a terme en municipis de menys de 20.000 habitants en sòl no urbà i 5000 en sòl urbà.

Les ajudes addicionals poden anar dels 30 euros als 55 euros/kWp a la instal·lació, i 15 euros kWh (kilowatt hora) a la bateria (emmagatzematge).

L’ajuda dels fons Next Generation

Bonificacions

Impost de Béns Immobles

Les instal·lacions de panells solars, als diferents ajuntaments andalusos, tenen una bonificació de l'impost de béns immobles (IBI). La taxa és de caràcter municipal i el percentatge i el temps de la bonificació varien segons la localitat, però pot arribar fins al 50% de la quota íntegra de l'impost durant 10 anys, com en el cas de Còrdoba.

Per la seva banda, a Sevilla no es determina la durada, per la qual cosa s'entén que és indefinida. En aquests casos, s'ha establert una durada de 30 anys. Allà, la bonificació arriba al 50%, durant 3 anys, i després baixa a un 30%, en els següents 27 anys.

Alguns municipis estableixen limitacions a la bonificació, per exemple: en relació amb una potència mínima instal·lada o pel percentatge de demanda cobert per la instal·lació en autoconsum.

Municipi Bonificació IBI Durada (anys)
Almeria 50% 3
Cadis 50% 4
Còrdova 50% 10
Dos Hermanas 50% 5
Granada 50% 1
Huelva 50% 3
Jaén 50% 1
Jeréz de la Frontera 25% 1
Màlaga 15% 3
Marbella 25% 5
Sevilla 50% durant tres anys 30% els següents

Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)

Aquest impost indirecte grava qualsevol construcció, instal·lació o obra que exigeixi l'obtenció de la llicència d'obres o urbanística corresponent. El tipus de gravamen està fixat per cada Ajuntament i no pot excedir el 4% del cost d'execució material de l'obra.

Impost sobre construccions instal·lacions i obres (ICIO)

Per als immobles amb instal·lacions de panells fotovoltaics hi ha una bonificació, la qual varia en el seu percentatge segons l'Ajuntament. Algunes localitats no ho bonifiquen.

Municipi Bonificació ICIO
Cadis 95%
Còrdova 95%
Dos Hermanas 50%
Granada 95%
Huelva 30%
Màlaga 95%
Marbella 95%
Sevilla 75%

Deduccions a l’IRPF (60%)

El govern central ha posat en marxa tres noves deduccions temporals a la quota íntegra de l'IRPF per a les persones que hagin fet obres de millora energètica, entre les quals s'inclou la instal·lació de panells solars.

Les reduccions van del 20% al 60% depenent de la millora que hagi tingut l'immoble.

Tens més preguntes?

Te les resolem en qualsevol dels nostres canals.

Contacta'ns

Pots posar-te en contacte per qualsevol d'aquests dos canals