Accessibilitat
Accesibilitat: Certificació Technosite 2.0 - WAI/WCAG (Nivel AA)
LA SECCIÓ DE CLIENTS DEL LLOC WEB D'IBERDROLA HA ESTAT CERTIFICADA AMB EL SEGELL TECHNOSITE 2.0 DOBLE-A D'ACCESSIBILITAT. AQUESTA CERTIFICACIÓ ESTÀ BASADA EN ELS ESTÀNDARDS INTERNACIONALS D'ACCESSIBILITAT I SEGUEIX EL MODEL DE MONITORATGE DE L'ACCESSIBILITAT DEL SEGELL EURACERT, CREAT PEL CONSORCI INTERNACIONAL EUROACCESSIBILITY AMB EL SUPORT DE LA COMISSIÓ EUROPEA. AQUESTA CERTIFICACIÓ TAMBÉ ÉS COMPATIBLE AMB LA NORMA ESPANYOLA UNE 139803:2012, RELATIVA A L'ACCESSIBILITAT DELS CONTINGUTS WEB.
En línia amb els compromisos assumits dins del marc de la seva política de reputació social, IBERDROLA té per objectiu facilitar l'accés al lloc web destinat a clients d'Iberdrola a totes les persones, amb independència de la seva edat o de situacions com tenir una discapacitat o accedir al web usant diferents tipus de dispositius.
Per aquest motiu, el lloc web de Clients d'Iberdrola (www.iberdrola.es) s'ha desenvolupat seguint els criteris d'accessibilitat de nivell A i AA de les Pautes d'accessibilitat al contingut web (WCAG) 2.0. Aquestes pautes tenen caràcter de recomanació del W3C (World Wide Web Consortium) i també constitueixen el nucli d'estàndards com ISO/IEC 40500 o la norma UNE 139803:2012.
Technosite, empresa de la Fundació ONCE especialitzada en tecnologia i discapacitat, ha atorgat la certificació Technosite 2.0 Doble-A al lloc web de Clients d'Iberdrola (www.iberdrola.es) després de dur a terme una completa auditoria d'accessibilitat en data 07/03/2014, que ha verificat el compliment de tots els requisits i criteris d'accessibilitat corresponents al nivell de conformitat AA de WCAG 2.0.
El segell Technosite Doble-A segueix el model de monitoratge continu de l'accessibilitat establert pel segell Euracert, del qual s'està elaborant la versió adaptada a WCAG 2.0 en l'actualitat. Aquesta certificació d'accessibilitat neix de la col·laboració de diverses organitzacions europees especialitzades en accessibilitat web i compta amb el suport de la Comissió Europea: Technosite, del Grup Fundosa (Espanya), Associació BrailleNet (França) i ONA (Bèlgica). Actualment, està en fase de desenvolupament la nova versió del segell Euracert 2.0, amb la incorporació de dos nous socis internacionals: AbilityNet (Regne Unit) i Idea Futura (Itàlia).
Algunes de les funcionalitats implementades a la pàgina web de Clients Iberdrola per permetre't accedir a tots els continguts del web amb més facilitat són:
- Les característiques visuals del portal (tipus de lletra, color de font i fons, etc.) es defineixen mitjançant el full d'estils perquè l'usuari pugui ajustar el text a les seves preferències.
- Les mides de les fonts s'han definit amb unitats relatives perquè es pugui ampliar o disminuir la mida de la font des de les opcions del navegador.
- Si un usuari accedeix a www.iberdrola.es amb un navegador que no admet full d'estils, això no suposarà una dificultat, ja que igualment es pot accedir a tots els continguts amb la CSS desactivada
- Les pàgines tenen una estructura clara tant per a l'usuari que pot veure tot el contingut, com per al que llegeix la informació amb un lector de pantalla, usuaris que desactiven el full d'estils, etc. Amb aquest objectiu, s'han definit mitjançant el codi HTML els encapçalaments de secció, les llistes i tots els elements que ajuden a la comprensió general del lloc web.
- El codi HTML i CSS emprat s'ajusta als estàndards per garantir la correcta interpretació i visualització dels continguts en diferents navegadors.
Compliment de les normes WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) del W3C (World Wide Web Consortium), en el nivell AA. Pautes de contingut accessible al web (WCAG) 2.0.
La presentació es basa en la recomanació del W3C sobre els fulls d'estil en cascada, nivell 2 (CSS2).
S'ha emprat l'estàndard recomanat en ocupació de codi HTML verificant les recomanacions HTML 4.01 Transitional.
Actualment es poden trobar dificultats d'accés a algunes àrees i continguts de la pàgina, que estem tractant que siguin accessibles en un futur pròxim. Les àrees implicades són les següents:
- La meva Àrea Client
- Pàgines d'aplicacions i canals externs a www.iberdrola.es
- Documents PDF: alguns dels documents PDF al web públic d'Iberdrola no disposen d'etiquetatge accessible. No obstant això, Iberdrola adquireix el compromís de facilitar una versió accessible d'aquests documents a aquells usuaris que ho sol·licitin.
Si detectes dificultats d'accés als continguts de la pàgina web d'Iberdrola, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres. Per a això, ens pots escriure un correu electrònic a informacion@iberdrola.es.
Si vols obtenir més informació sobre accessibilitat web, et convidem a visitar les pàgines següents:
- W3C: pàgina web del Consorci World Wide Web (W3C), format per diferents organitzacions internacionals que treballen conjuntament per desenvolupar estàndards web.
- WAI: grup de treball Web Accesibility Initiative, dins de W3C, responsable del desenvolupament de les Pautes d'accessibilitat al contingut al web (WCAG) que guien la creació de pàgines web accessibles.
- WCAG 2.0 (traducció candidata a l'espanyol): traducció candidata a ser oficial, coordinada per la Fundació Sidar, de les Pautes d'accessibilitat al contingut web (WCAG) 2.0.
- Llei 51/2003, de 2 de desembre de 2003, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.
- Llei 34/2002, de 11 de juliol de 2002, de serveis de la societat de la informació i comerç electrònic.
- Llei 56/2007, de 28 de desembre, de mesures d'impuls de la societat de la informació.
- Technosite: empresa especialitzada en tecnologia i discapacitat de la Fundació ONCE que ha certificat l'accessibilitat de més de 50 llocs web sobre la base de les Pautes d'accessibilitat al contingut al web 2.0 (WCAG 2.0) del W3C/WAI. Technosite ha desenvolupat, juntament amb l'empresa belga Anysurfer i l'organització francesa BrailleNet, el segell certificador Euracert.
- Euracert: segell certificador d'accessibilitat nascut de la col·laboració de diverses organitzacions europees especialitzades en accessibilitat web, amb el suport de la Comissió Europea: Technosite, del Grup Fundosa (Espanya), Associació BrailleNet (França) i Anysurfer (Bèlgica).
- TAW: eina desenvolupada per la Fundació CTIC i que permet fer, de manera gratuïta, un test d'accessibilitat web. TAW analitza l'accessibilitat de tots els elements i les pàgines que componen un lloc web.